Dr. Dre

Snelle feiten

  • Echte naam: Andre Romelle Young
  • BEROEP: Music Producent , Rapper
  • GEBOORTEDATUM: 18 februari , 1965 (Leeftijd: 47)
  • GEBOORTEPLAATS: Compton, California
  • Sterrebeeld: Waterman

Waar is Dr. Dre bekend van?

De Rapper/producer Dr Dre werd groot met de hip-hop groep NWA in de jaren ‘80. Ook heft hij genoten van succes als solo-artiest en werkte daarbij onder andere amen met bekende artiesten als Snoop Dogg, Eminem en 50 Cent.


Biografie van Dr Dre

Samenvatting

Gangster rap pionier Dr Dre werd geboren op 18 februari 1965. Hij was een muziek fan van het af aan begin. Al jong ging Dr Dre aan de slag als DJ. Zijn eerste grote succes kwam met de rapgroep NWA. Daarna werd Dr Dre  in 1991 mede-oprichter het succesvolle platenlabel Death Row Records. In 1992, kwam zijn eerste solo-album uit, The Chronic werd een enorme hit. Later in 1996 startte Dr Dre het platenlabel Aftermath Entertainment. Voor dit label ontdekte en managed hij artiesten als Eminem en 50 Cent.

De vroege jaren
Producent en platenbaas
Problemen met de wet
Persoonlijke leven

De Vroege jaren

Andre Romelle Young, Dr Dre is geboren met een muzikale achtergrond. Zijn beide ouders waren zangers. Zijn moeder, Verna, stopte met haar zanggroep, The Four Aces, kort voor Dre werd geboren. Zijn tweede naam is afkomstig van de naam van een van zijn vader Theodore’s bands, de Romells.

Nadat zijn ouders uit elkaar gingen, woonde Dre met zijn moeder, die hertrouwde een aantal keer. Ze verhuizden vaak, en uiteindelijk gingen ze wonen in de Wilmington Arms wijk in het Compton gebied. Op Centennial High School liet Dre al veel creatief telent zien, maar hij besteedde weinig aandacht aan zijn schoolwerk. Hij werd overgeplaatst naar Fremont High School en ging later naar de Chester Adult School. Maar zijn interesses  lagen zijn bij zijn schoolwerk hij wilde om muziek maken!. Voor Kerstmis in 1984 kreeg Dre een muziek mixer en al snel veranderde zijn familie thuis in een studio. Urenlang werkte hij zijn magie, waarbij  hij stukken van verschillende liedjes en geluiden aan elkaar mixte om zijn eigen geluid te maken.

Dr Dre begon zijn carriere in een nachtclub in Los Angeles, ‘Eve After Dark’ , waar hij uiteindelijk de kans kreeg om de draaitafels te werkete bespelen. Hij werd lid van de World Class Wreckin ‘Cru, die speelden in nachtclubs, en ontwikkelde de rap persona van Dr Dre, the Master of Mixology. Zijn nieuwe naam werd mede geïnspireerd door de basketbalster Julius ‘Dr J. “ Erving.

Dr Dre met zijn Mixboard

Producent en platenbaas

Achter de schermen heeft Dr Dre bijgedragen aan de lancering van de carrières van talloze hip hop en rap artiesten. Hij werkte als producer aan vele nummers voor de artiesten op Ruthless Records, een bedrijf dat hij begonnen begonnen was met Eazy-E. Dr Dre werkte met Michel’le op haar eerste album. Met NWA, Dr Dre hielp met het produceren van veel van het materiaal van de groep.

Samen met Marion “Suge” Knight, starte Dr Dre in 1991het rap muziek imperium bekend als Death Row Records. Daar werkte hij aan het debuut album van Snoop Dogg en aan Tupac Shakur ’s All Eyez On Me . In 1996 verliet Dr Dre Death Row Records, daarbij ontsnapte hij uit de steeds lastigere West Coast-East Coast rap vete. Het conflict tussen de westkust en oostkust zou uiteindelijk leiden tot de dood van de rappers Tupac en Biggie Smalls.

Dat zelfde jaar richtte Dr Dre hij zijn eigen label, Aftermath Entertainment op, in samenwerking met Interscope Records. Hij  heeft talrijke artiesten getekend bij Aftermath, maar zijn twee grootste successen waren Eminem en 50 Cent. In het begin nam Dr Dre kritiek voor het binnenhalen van de witte rapper Eminem, maar als snel kregen critici ongelijk. Hij produceerde een aantal van de hit Eminem’s albums, waaronder The Slim Shady LP

(1999) en The Marshall Mathers LP (2000). Met 50 Cent werkte Dr Dre aan zijn debuut album Get Rich or Die Tryin ‘ (2003).

Problemen met de wet

In de loop der jaren heeft Dr Dre niet alleen gerapt over geweld of roekeloos gedrag. Een deel van zijn teksten zijn autobiografisch, hij heeft een groot aantal aanvaringen met de wet ervaren. In 1991, heeft Dr Dre naar verluidt de populaire tv-host-Denise Barnes geprobeerd van een trap te duwen. De aanval werd getriggerd door een segment dat ze had gedaan over het vertrek van Ice Cube bij de groep NWA. Dr Dre’s aanval koste hem bijna een civiele procedure voor zijn daden, maar beide partijen besloten om buiten de rechtbank te settelen.

Het volgende jaar werd Dr Dre opnieuw geconfronteerd voor een vermeende aanval op producer Damon Thomas. Hij werd gearresteerd voor het mishandelen van een politieagent een paar maanden later. Dr Dre leek zijn gevaarlijke gedrag tot het uiterste te nemen in 1994, toen leidde hij de politie tot een hogesnelheid achtervolging  terwijl hij onder invloed van alcohol was. Hij overschreef zijn proeftijd voor het eerdere mishandelings misdrijf, Dr Dre werd veroordeeld tot enkele maanden gevangenisstraf en kreeg een fikse geldboete. Hij diende zijn tijd in 1995.

Persoonlijke levenDr Dre heeft plezier met zijn dochter Truly

Dr Dre werd voor het eerst vader op de middelbare school. Hij ontmoette zijn eerste zoon, Curtis, niet totdat de jongen twintig jaar oud was. Een andere middelbare school relatie leverde een dochter op genaamd La Tonya. Dr Dre had een relatie met zanger Michel’le die met hem had gewerkt in de World Class Wreckin ‘Cru, en zij samen hadden zij een zoon samen met de naam Marcel. In de late jaren 1980, verwekte hij nog een zoon, Andre R. Young, Jr, met Jenita Porter. Andre Jr overleed in 2008 aan een overdosis drugs.

In 1996 trouwde Dr Dre met Nicole Threatt. Ze hebben samen twee kinderen, een zoon genaamd Truth en een dochter genaamd Truly.

Dr Dre is niet de enige artiest in zijn familie. Zijn stiefbroer, Warren G, had een aantal hits had in de jaren 1990. Zijn zoon Curtis is een aspirant-rapper, die presteert onder de naam ‘Hood surgeon. “

Leave a Reply